Arkivens Dag 2020

Lördag 14 novemberArkivens dag logga

Årets nationella tema: Svart på vitt

Den 14 november öppnar vi dörrarna för årets Arkivens dag under temat "Svart på vitt". Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för mångfalden i arkiven, arkivens verksamhet och för att värna om demokrati och det fria ordet.

Med anledning av Covid-19

Vi har alla fått svart på vitt hur fort vardagen kan förändras. I arkiven finns berättelser om farsoter och katastrofer likaväl som om fest eller vardag. Arkivens dag genomförs den 14 november men delvis i andra former än tidigare. Många programpunkter blir digitala i år. Du kan sitta hemma i soffan och besöka arkiv i hela landet och ta del av utställningar och föredrag. Mer information om lokala program och aktiviteter publiceras på webbplatsen för den nationella samordningen www.arkivensdag.nu. Tänk också på att arkiven är tillgängliga hela året. 


 

Skånes Arkivförbunds digitala Arkivens dag

Under Arkivens dag har vi valt att göra tre videor med bevarade handlingar på temat "Svart på vitt" som vi publicerar på vår nya YouTubekanal 14 november.

Svart på vitt i betydelsen vittnesbörd är nära synonymt med innebörden av bevarade arkiv. Sveriges rika föreningsliv är en livspuls för det svenska demokratiska samhället. För att organisera, samla engagemang, driva idéer och försöka göra skillnad har de senaste dryga 150-200 åren medfört att en lång lång rad föreningar och sammanslutningar, stora och små, har bildats. Svenskt föreningsliv är unikt!

Film nr 1. Svart på vitt kan uppfattas som en instruktion och ett regelverk. Föreningars stadgar är medlemmarnas gemensamt framtagna ordningsregler.
Filmen har premiär 14 november.

 

Film nr 2. Svart på vitt kan uppfattas som ett avtal och ett löfte. Nykterhetsrörelsen i Sverige har en lång historia och centralt för rörelsen är medlemmarnas nykterhetslöfte.
Filmen har premiär 14 november.

 

Film nr 3. Svart på vitt kan också uppfattas som ställningstagande. Organisationen Aktion Skånemiljö tog ställning mot bygget av Öresundsbron. Bevarade arkivhandlingar från Aktion Skånemiljö berättar.
Filmen har premiär 14 november.

Länk till vår spellista Arkivens dag 2020 på vår YouTubekanal
Filmerna släpps kl. 09.00 lördag 14 november.

 


 

Arkivcentrum Syds virtuella Arkivens dag

Filmerna publiceras också i ett gemensamt digitalt arrangemang på YouTube av samverkande organisationer på Arkivcentrum Syd.
Länk till Arkivcentrum Syds spellista på YouTube

Flyer från virituellt Arkivens dag arrangemang på Arkivcentrum SydBaksida Flyer Arkivens dag ACS 2020

 


 

Märke Arkivens dag grönGemensamt digitalt arrangemang i Sjöbo kommun

Skånes Arkivförbunds filmerna publiceras också i ett lokalt arrangemang i Sjöbo där Sjöbo kommunarkiv, bibliotek, Färs härads hembygdsförening, Torna härads hembygdsförneing, Ystadsbygdens släkt- och bygdeforskarförening, Sjöbo Frimärks- och Vykortsklubb och Skånes Hembygdsförbund samt Skånes Arkivförbund visar verksamhet och samlingar genom olika filmer och bildspel i en digital utställning på Sjöbo kommuns YouTube-kanal.

Länk till Sjöbo kommuns YouTube-kanal

 


 

Information särskilt till arrangörer 2020

Uppgifter till Arkivens dags nationella webbplats - www.arkivensdag.nu - kan lämnas till via webbplatsens anmälningsformulär.
För arrangörer länk till anmälningsformulär av program 

OBS! Viktigt att ange tid och plats med adress. Gärna uppgifter om kontaktperson och det går också bra att länka till eventuell programfolder eller webbplats. Hör av er till regional samordnare med eventuella frågor!

En utvärderingsenkät som utgår från en nationell förlaga för 2020 års arrangemang går ut till nätverket c:a en vecka efter Arkivens Dag.

Har ni frågor och funderingar får ni mycket gärna höra av er till oss i den regionala samordningen.

Kvinna med rockring

Är er organisation intresserad av att genomföra och delta i aktiviteter under Arkivens Dag? 

Kontakta oss gärna! Skånes Arkivförbund svarar för den regionala samordningen av Arkivens Dag i Skåne.