Logotyp på handling från 1979 i samband med föreningens 90-årsjubileum. Lunds Filatelistförenings arkiv.
Logotyp på handling från 1979 i samband med föreningens 90-årsjubileum. Lunds Filatelistförenings arkiv.

Spela kula, hoppa hopprep eller samla på frimärken – en del aktiviteter och samlarområden dyker upp i nästan alla generationer under 1900-talet och framåt! Just frimärkssamlande är något som väcker intresse hos många och samlarområdet har en lång historia. Denna månaden ska vi fördjupa oss i Lunds frimärksintresserade skara, genom att ta del av arkiven för Lunds Filatelistförening och Lunds Filatelistklubb.

Redan 1889 grundades en organisation för frimärkssamlare i Lund, Lunds Filatelistförening. Det var en av de första filatelistföreningarna i Sverige. Tidigare fanns Frimärkssamlare-Föreningen i Stockholm som bildades 1886, och eventuellt också Frimärkssamlare-Föreningen i Göteborg. Härom råder viss osäkerhet. Den senare ska också ha konstituerats 1886. Även om antalet föreningar nationellt ännu var ganska få för frimärkssamlare så är det tydligt att det fanns väldigt många personer som samlade frimärken. Lunds Filatelistförening startade med enbart 12 medlemmar, men inom bara några år hade man nära 130 invalda medlemmar och i början av 1900-talet närmre 180. Medlemmarna hade sin hemvist inte bara i Lund med omnejd, utan i olika delar av Sverige och många även utomlands. Föreningen i Lund blev på bara några år framstående och var mycket drivande i filatelistkretsar. 1893 hölls exempelvis det första nordiska filatelistmötet, vilket skedde i Lund och på Lunds Filatelistförenings initiativ.

Handlingar från Lunds Filatelistförenings arkiv, Medlemsmatrikel 1949 och Stadgar antagna 1889.
Handlingar från Lunds Filatelistförenings arkiv, Medlemsmatrikel 1949 och Stadgar antagna 1889.

Syftet med Lunds Filatelistförening var inte enbart att knyta samman intresserade frimärkssamlande personer utan även att arbeta för en mer organiserad bytes- och försäljningsverksamhet. Förutom de vanliga posterna som ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör utsågs därför också en bytesförman. I den första styrelsen innehades ordförandeposten och bytesförmansposten av samma person. En särskild instruktion fastställdes också tidigt för ”Byte och försäljning av dubbletter”. På programmen för föreningens möten stod som regel bytesverksamhet samt lotteri, men man anordnade också auktioner och ibland föredrag.

Bytesförmannens statistikredogörelse för året 1899, Lunds Filatelistförenings arkiv.
Bytesförmannens statistikredogörelse för året 1899, Lunds Filatelistförenings arkiv.

Redan från starten gjordes en noggrann bakgrundsgranskning och bedömning av personer som ansökte om medlemskap. Vem som helst kunde inte räkna med att få komma in i gemenskapen. Detta gjorde att det blev en god referens att vara medlem i Lunds Filatelistförening. Väl invald gällde det också att bete sig lämpligt, för om en medlem inte fullgjorde sina skyldigheter kunde denne uteslutas och dessutom bli inskriven i den ”svarta boken”. Information om svartlistade personer delades sedan med närliggande föreningar såsom Köpenhamns- och Kristianias föreningar som man tidigt hade mycket kontakt med. Det fanns också en grå bok där man listade folk som var under pågående observation.

Parallellt med Lund Filatelistförening fanns enligt uppgift i en nedskriven historik redan under 1890-talet även Lunds Filatelistklubb. Denna verkar ha existerat några år, för att sedan lägga ner och ombildas 1922. Hur relationen mellan dessa två föreningar såg ut framgår inte tydligt i arkiven men flera av medlemmarna i Filatelistklubben var även medlemmar i Lunds Filatelistförening. Filatelistklubben och Filatelistföreningen hade tillsynes snarlik verksamhet med möten, föreläsningar, fester, utställningar, bytes- och cirkulationsverksamhet etc.

Ur Berättelse över L.F.K:s Vårfest 1925, Lunds Filatelistklubbs arkiv.
Sedan det verkligt dignande smörgåsbordet en god stund betraktats med tyst men lysten vördnad, grepo sig festdeltagarna, som redan vid åsynen av detsamma försatts i god feststämning, an med dess rätter.” Ur Berättelse över L.F.K:s Vårfest 1925, Lunds Filatelistklubbs arkiv. Klicka på bilden för större bild.

Efter 1928 saknas handlingar från Filatelistklubben, och från 1934 låg Filatelistföreningens verksamhet av okänd anledning nere under några år. Båda föreningarna fick gemensamt nytt liv 1939 då Lunds Filatelistklubb och Lunds Filatelistförening slogs samman. Verksamheten fick därefter en rejäl skuts framåt och mycket ny energi. I mitten av 1950-talet blev föreningen också en lokalförening inom Sveriges Filatelist-Förbund (SFF).

Sidhuvud på inkommen handling från Sveriges Filatelistförbund, Lunds Filatelistförenings arkiv.
Sidhuvud på inkommen handling från Sveriges Filatelistförbund, Lunds Filatelistförenings arkiv.

1964 firar föreningen sitt 75-årsjubileum med bland annat en utställning i Lunds Konsthall. I samband med detta jubileum skapas en speciell minnespoststämpel. Denna utarbetades och graverades i silver av självaste hovjuveleraren Wiwen Nilsson och bestod av en stiliserad bild av Lunds Domkyrka omgiven av texten ”Lund 21.8 1964 Filatelistföreningen 75 år”.

Pressklipp om minnespoststämpeln och frimärksutställningen vid Lunds Filatelistförenings 75-årsjubileum 1964. Lunds Filatelistförenings arkiv.
Pressklipp om minnespoststämpeln och frimärksutställningen vid Lunds Filatelistförenings 75-årsjubileum 1964. Lunds Filatelistförenings arkiv. Vilken dagstidning som artikeln är klippt från framgår ej. Klicka på bilden för större bild.

Pressklipp om minnespoststämpeln och frimärksutställningen vid Lunds Filatelistförenings 75-årsjubileum 1964. Lunds Filatelistförenings arkiv.
Brev med minnespoststämpel, från Lunds Filatelistförenings frimärksutställning vid 75-årsjubileet 1964.

Jubileer har genomgående uppmärksammats och firats ordentligt i föreningen. Det var självklart inget undantag 1999 när Lunds Filatelistförening högtidlighöll sitt imponerande 110-årsjubileum! Utöver att man höll föreningsmöte i Gröna Salongen på Grand Hotel i Lund visades en utställning om föreningens historia. Dagen avslutades med supé i Sten Bromans Salong.

Det verkar finnas ett aldrig sinande intresse för att samla på just frimärken, och antalet filatelistföreningar i Sverige är idag stort. Många har dessutom olika sektioner för t.ex. ungdomar eller seniorer. Visst är det ganska fantastiskt att ett samlarintresse är minst lika aktuellt idag som det var för 135 år sedan!

Källor:
Lunds Filatelistförenings arkiv, förvaras på Skånes Arkivförbund.
Lunds Filatelistklubbs arkiv, förvaras på Skånes Arkivförbund. 
Historik från Lunds Filateristförenings webbsida